" رسیدگی به تخلفات نما میان‌بر ندارد "

تکمیل پازل معماری شهری با ضوابط کمیته نما

  • سه شنبه 28 مرداد 1399 ساعت 14:47

اخبار => اخبار

باشگاه در و پنجره و نما: نمای ساختمان‌ها در پازل معماری شهری، یکی از قسمت‌های مهمی است که اگرچه به نظر موضوعی جزئی به شمار می‌رود اما کلیت نظم بصری شهر وابسته به آن است و به یک قاعده و قانون خاصی نیاز دارد. از همین رو کمیته‌های نما از سال 1393 شکل گرفت تا نمای ساختمان‌های شهر از شلختگی دور شده و یک خط سیر اصولی را دنبال کند با این حال مانند بسیاری از موارد دیگر ضوابط کمیته‌های نما هم هنوز کم و کاستی‌هایی داشته و مسیر رسیدن به شرایط ایده‌آل هنوز ادامه دارد.
تکمیل پازل معماری شهری با ضوابط کمیته نما

 

 

به‌گزارش باشگاه در و پنجره و نما به‌نقل از قطره، مهدی صالحی، مدیرکل معماری و ساختمان معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران با اشاره به روند شکل‌گیری کمیته‌های نما به شهر گفت: نخستین کمیته‌ها در مناطق 22 گانه شهرداری تهران به تدریج و از سال 1393 شکل گرفت و اسناد پشتیبان آن تهیه شد. با این وجود اگرچه حضور کمیته‌های نما مطلوب بوده اما نباید ضعف‌های این حوزه مغفول بماند و به تدریج باید بر این ضعف فائق آمد؛ از همین رو چندی پیش کمیسیون ماده پنج تهران دستورالعمل ضوابط عام نما را مورد تایید قرارداد و اجازه داده شد حتی ضوابط خاص منطقه‌ای نیز تهیه و به تدریج ابلاغ شود.

او درباره مراحل نظارت کمیته نما بیان کرد: در مصوبه شورای شهر که سال 1397، ابلاغ و از ابتدای سال 1398 اجرا شد، به صراحت آمده که اجرا نکردن نما، مطابق مصوبه باید به کمیسیون ماده صد ارسال شود اما واقعیت این است که فرآیندی برای این کار طراحی شده و اکنون اگر در گزارش‌های بازدید به موضوع عدم انطباق نما با ضوابط تعیین شده اشاره شود، کمیته نما یک بار نما را رویت می‌کند اگر آن تغییرات ایجاد شده در نمای ساختمان منجر به بهبود کیفیت و یا حفظ کیفیت بنا شده باشد این کمیته آن تغییرات را می‌پذیرد اما اگر موجب کاهش کیفیت و بروز اتفاقات ناصواب در بدنه شهری شده باشد به کمیسیون ماده صد ارسال می‌شود. باید اشاره شود که راه میان‌بری هم در این بین دیده نشده و اخذ جریمه ریالی برای تخلفات نما هم ممنوع است. اما باید توجه کرد که در این زمینه با یک موضوع کیفی رو به رو هستیم که الزاما تغییرات برخلاف تخلفات طبقه‌ای و تراکمی، منجر به کاهش کیفیت یا در واقع بروز اتفاق نادرست نمی‌شود و از همین رو در این موضوع نمی توانیم الزام کنیم که هر کس نمای ساختمان را مغایر با ضوابط اجرا کرده حتما کار بدی انجام داده است.

او افزود: تمامی موارد درباره نمای ساختمان صرفاً با ضابطه قابل کنترل نیست چرا که نما موضوعی کیفی بوده و زیبایی‌شناسی در آن مطرح است بنابراین تابع زمان است و نیاز دارد به مصالح ساختمانی و موارد دیگر توجه شود. لازم به توضیح است که استفاده نمادهایی که با فرهنگ ما مغایرت دارد، ممنوع است یا از استفاده از مصالح سنگین بر روی نما که احتمال ریزش و افتادن آن وجود دارد، جلوگیری می‌شود.

مدیرکل معماری و ساختمان معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران درباره ساختار کمیته نما گفت: هر کمیته پنج عضو صاحب رأی و یک عضو ناظر دارد؛ معاون معماری و شهرسازی منطقه به‌عنوان رئیس، یک استاد معماری، یک استاد شهرسازی، یک عضو جامعه مهندسین مشاور به عنوان فردی که بر قوانین و اجرا مسلط است، یک نفر هم از اداره‌کل راه و ساختمان که ضوابط را کنترل می‌کند. عضو ناظر در کمیته‌های نمای مناطق، نماینده کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران است.


تعداد بازدید : 1000

ارسال نظر

ارسال