با این وجود، چندسالی است که بسیاری از نیازهای این ایام از کشورهایی چون چین، هند، ترکیه و... تامین میشود و این درحالی است که میتوان به نمونه وطنی آنها دست یافت و بسیاری از آنها را در کشور خودمان تولید و حتی به دیگر کشورها صادر کرد. براساس اطلاعات منتشرشده، بیش از ۸۰میلیونمتر پارچه مشکی موردنیاز کشور است که کمتر از یکمیلیونمتر آن در داخل کشور تولید شده و مابقی وارد میشود. درواقع با اینکه پیراهن مشکی تولید داخل از کیفیت مناسبی برخوردار است، اما پیراهن و البسه وارداتی از چین، ترکیه و اندونزی بهقدری بالاست که با وجود هزینه تمامشده تولید در ایران عملا تولیدکنندگان داخلی را از چرخه رقابت خارج کرده است.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، بازار لوازم و وسایل عزاداری ماه محرم با شروع این ماه داغ شده و با رفتوآمد مردم و هیاتهای عزاداری برای تهیه وسایل موردنیازشان همراه شده است؛ بازاری که بخش قابلتوجهی از آن برندهای خارجی (عمدتا چینی) هستند و برندهای ایرانی هم در کنار خارجیها مشتریان خود را دارند و قیمتها بسته به برندها و کیفیتهای مختلف، متفاوت است. بازار بزرگ تهران و خیابان ناصرخسرو یکی از محلهای اصلی برای فروش لوازم عزاداری مردم در هیاتها و موسساتمذهبی است. انواع پرچم، بیرق، زنجیر، طبل، علامت، سنج و سایدروم از جمله مهمترین این لوازم محسوب میشوند؛ وسایلی که با برندهای مختلف ازجمله ایرانی، چینی، ژاپنی، ترکیهای ... در این بازار دیده میشود.
پیراهنهای کمکیفیت، اما ارزان
در آستانه ماهمحرم بازار پیراهنمشکی دوباره رونق گرفته و میتوان گفت این روزها در ویترین تمام مغازههای عرضه پوشاک پیراهن یا تیشرت مشکی وجود دارد. درواقع از یک ماه قبل تولیدیها بخشی از ظرفیت خود را به تولید این مدل پیراهن اختصاص میدهند. امسال بهدلیل تقارن ماهمحرم با روزهای گرم سال علاوه بر پیراهنمشکی، تیشرتمشکی و مدلهای اسپرت مشکی نیز طرفداران خاص خود را دارد. با این وجود، آنگونه که رئیس اتحادیه پیراهندوزان اعلام کرده است، بخشی از بازار در اختیار تولیدات چین و ترکیه است که قسمتی از آنها بهطور قاچاق وارد کشور شده و بعضا کیفیت خوبی ندارد و با قیمت پایین در بازار پخش شده و همین امر، باعث افزایش اشتیاق مردم به خرید پیراهنهای وارداتی شده است. درواقع درحالی که نمونههای معمولی چینی و ترک بین 40 تا 50هزار تومان در بازار عرضه میشود، بهگفته مجتبی درودیان، پیراهنمشکی تولید داخل با بهترین کیفیت بین 70 تا 80هزار تومان عرضه میشود و بعضا روی دست خریداران میماند.
پرچمهای وارداتی از چین
با نزدیکشدن به ماهمحرم، همچنین شاهد رونقگرفتن کار صباغان در بازار هستیم. قیمت هریک از پرچمها بسته به متراژ و حکاکیهای روی آنها متفاوت است. در این میان، چینیها توانستهاند سهم بسیار زیادی از این بازار را به خود اختصاص بدهند، طوری که طبق بررسیهای انجامشده اکثر پرچمهای عزای موجود در بازار چینی هستند و البته قیمت آنها بسته به میزان کارکرد و جنس پارچه بین 10 تا 15هزارتومان نوسان دارد. برایمثال، قیمت پرچمهای رنگی «چهار سلام» 10هزار تومان و قیمت پرچمهای ساده از 10 تا 14هزار تومان است. به علاوه پرچمهای بزرگ با نام ائمه در رنج قیمتی 25 تا 35هزار تومان قرار دارند و این در حالی است که پرچمهای ساده ساتن را میتوان با قیمت کمتری، یعنی از هفت تا 10هزارتومان، برای دستههای عزاداری تهیه کرد. در همین رابطه، رئیس اتحادیه صباغان با اشاره به افزایش واردات بیرویه پرچم و بیرق از چین گفت: بسیاری از فعالان مشغول در صنف صباغی این کار را اعتقادی میدانند و تغییرات و افزایش قیمتها را چندان اعمال نمیکنند. بهگفته حسن سلیمی، در حال حاضر حجم صادرات در این بخش اندک بوده و تنها به کشور عراق صورت میگیرد. رئیس اتحادیه صباغان در مورد افزایش قیمت پرچم و بیرق در سال جاری گفت: با توجه به افزایش 20درصدی در تمامی اصناف، صنف صباغان نیز مستثنی نبوده و با توجه به افزایش حقوق کارگران، بیمه و... قیمت این کالا نیز نسبتا افزایش مییابد. براساس اطلاعات منتشرشده، اکثر فروشندگان تولید این کالا را در داخل کشور بهصرفه نمیدانند، زیرا قیمت واردات آن بهصرفهتر بوده و در داخل تنها دوخت برخی از اسامی و هیاتها روی کتیبه و پرچم انجام میشود.
طبلهای هندی و چینی در بازار
طبق اطلاعات موجود، چندسال است که طبل، دهل، سنج و بسیاری از وسایلی که در ایام عزاداری حسینی مورد استفاده قرار میگیرد، ساخت کشورهایی نظیر چین، هند و حتی آلمان است و کمتر میتوان به نمونه وطنی این وسایل دست پیدا کرد. این درحالی است که بسیاری از این وسایل را بهراحتی میتوان در کشور تولید کرد و حتی چند کارخانه قدیمی ایرانی هم در این زمینه فعالیت میکنند. با توجه به استفاده زیادی که از این وسایل در دستجات عزاداری میشود، ساخت داخلی آنها در واحدهای تولیدی کشورمان نهتنها باعث اشتغالزایی قابلتوجهی میشود، بلکه ارزش افزوده مناسبی هم به وجود میآورد، زیرا بسیاری از کشورها مانند هند، پاکستان، بحرین و... که در ایام محرم مراسم عزاداری امام حسین(ع) را برگزار میکنند، به واردات این محصولات از ایران تمایل دارند. با این حال باز هم شاهد واردات این محصولات هستیم، طوری که بهگواه فعالان بازار حدود 60درصد از بازار طبل، دهل و سنج را اجناس چینی و هندی گرفته است.
واردات 95درصدی پارچهمشکی
در روزهای نزدیک به آغاز محرم، چینیها تنها سهم بالایی از بازار پرچم، پیراهنهای سیاه یا طبل و سایر ابزارآلات را به خود اختصاص ندادهاند، بلکه طبق اطلاعات منتشرشده، واردات 95درصدی پارچهمشکی در آستانه محرم از کشور چین، تولیدکنندگان داخلی را از گردونه رقابت خارج کرده است. در همین رابطه، یک عضو هیاترئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس با اعلام این مطلب که بیش از 80میلیونمتر پارچه مشکی موردنیاز کشور است که کمتر از یکمیلیون آن در داخل کشور تولید شده و مابقی وارد میشود، گفت: با نزدیکشدن به ایام محرم و افزایش تقاضا برای واردات پارچهمشکی واردات این کالا نیز افزایش داشته است، هرچند تولیدکنندگان داخلی معتقدند پارچهمشکیهای تولید داخلی با هدفی غیر از چادرمشکی زنانه میتواند در سطح قابل قبولی ارائه شود، اما همچنان واردات در حوزه پارچه و پوشاک آماده، مجالی به تولیدکنندگان داخلی نمیدهد. فرید موسوی ادامه داد: بهگفته تولیدکنندگان پیراهن مشکی تولید داخل از کیفیت مناسبی برخوردار است، اما پیراهن و البسه وارداتی از چین، ترکیه و اندونزی بهقدری بالاست که با وجود هزینه تمامشده تولید در ایران عملا تولیدکنندگان داخلی را از چرخه رقابت خارج کرده است. این درحالی است که محرم با افزایش تقاضا برای لباسهای مناسب ایام عزاداری از فصول مناسب فروش تولیدکنندگان داخلی است که این فرصت هم مشابه عید نوروز به تاراج رفت. این نماینده مجلس تصریح کرد: تکنولوژی تولید پارچهمشکی در انحصار کشورهای آمریکا و ژاپن قرار دارد، اما بهتازگی کرهجنوبی نیز این تکنولوژی را کسب کرده است. با این حال واردات پارچهمشکی بهندرت از ژاپن و بیشتر از چین و اندونزی که کیفیت پایینتری داشته و تحت لیسانس هستند، تامین میشود.
80درصد چادرمشکی وارداتی است
بهاذعان دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس با اینکه یکی از موسسات در گام اول توانسته، ۲۰درصد از نیاز جامعه به چادرمشکی را برآورده کند و کیفیت پارچه هم خوب است و همه متخصصان، چه تولیدکنندگان و چه فروشندگان کیفیت چادرمشکی ایرانی را تایید کردهاند، اما همچنان ۸۰درصد چادرمشکی ما وارد میشود و متاسفانه ما در تولید چادرمشکی با مشکل مواجه هستیم. درواقع، طراحان مختلف شناسایی شدهاند و بهگفته حمید قبادی، امروز به جایی رسیدهایم که انواع و اقسام محصولات حجاب و عفاف، جز پارچه چادرمشکی، با اتکا به ظرفیتهای داخلی در کشور تولید میشود. همچنین در چند سال اخیر برخی از محصولات عفاف و حجاب به برخی از کشورهای اسلامی صادر شده و باعث افزایش کارآفرینی شهروندان شده است. در همین رابطه، دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس گفت: چند موسسه فعال در این زمینه با حجم بالای صادرات روبهرو هستند و محصولات خود را به کشورهای اسلامی، بهویژه عراق، صادر میکنند؛ علاوه بر آن موجب کارآفرینی بسیار برای شهروندان شدهاند.